Ciasto z kisielem i migdałami

Ciasta ucierane » Ciasto z kisielem i migdałami

Składniki

30 dag mąki
250 g margaryny
20 dag cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl mleka
1 duża torebka kisielu cytrynowego z cukrem (77g)
szczypta soli
5 dag migdałów w płatkach

 

Wykonanie

Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania jak się już cukier zacznie rozpuszczać dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Wlewamy też powoli po trochę mleko i wsypujemy kisiel. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy małymi partiami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. W międzyczasie dosypujemy migdały. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez 55-60 minut w temperaturze 175 stopni. Piekłam w blaszce keksówce o wymiarach 12x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook