Ciasto wiewiórka



Ciasto

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
4 jajka
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru kryształu

Ponadto

1 szkl. siekanych orzechów włoskich
1 szkl. rodzynek
3 jabłka
2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie


Ubijamy jajka z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wlewamy mleko i olej oraz dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem lekko mieszamy, następnie dodajemy orzechy i rodzynki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i na końcu posypujemy dokładnie cynamonem. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o w miarach 25x30cm.