Babka z rodzynkami

Babka » Babka z rodzynkami

Składniki

50 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
30 dag margaryny
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
¾ szkl mleka
15 dag rodzynek
szczypta soli

 

Wykonanie

Ucieramy miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym aż się cukier rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku (jajka i margaryna powinny chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej – kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy gdy poprzednie dokładnie połączy się z ucieraną margaryną i cukrem). Do utartej margaryny z żółtkami i cukrem wsypujemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - cały czas ucieramy. W międzyczasie zaczynamy wlewać małymi porcjami mleko. Rodzynki płuczemy i posypujemy mąką (wtedy nie opadną na dno podczas pieczenia). Tak przygotowane wsypujemy do utartego ciasta – mieszamy. Ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta - delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 175- 180 stopni przez 65 – 75 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w foremce babce o średnicy 24 cm.

Ozdoby Wielkanocne widoczne na zdjęciach zostały wykonane przeze mnie podczas warsztatów florystycznych „Wielkanocne aranżacje” prowadzonych przez Panią Agnieszkę Mitko - Mistrza Florystyki. Warsztaty zostały zorganizowane w moim rodzinnym mieście Przemyślu wzięło w nich udział 32 osoby. Każda z nas przygotowywała po dwie prace, a na zakończenie warsztatów wszyscy otrzymaliśmy pamiątkowe dyplomy.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook