Babka z ajerkoniakiem

Strona główna » Babka z ajerkoniakiem

Data dodania:poniedziałek, 30 marzec 2015

Składniki

1 i ½ szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
5 dużych jajek
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 szkl ajerkoniaku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowej roboty cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao


Polewa czekoladowa

150 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem dajemy do garnuszka. Garnuszek ten trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.

 

        

 


Wykonanie

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej, a potem ajerkoniak. Mąkę przesiewamy,  mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto dzielimy 2/3 do 1/3. Do tej 1/3 dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wlewamy 2/3 jasnego ciasta a potem ciasto kakaowe. Pieczemy babkę przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu polewamy babkę polewą czekoladową. Przepis jest na dużą babkę taką do upieczenia w blaszce o średnicy 26 cm z kominem. Jeżeli nie macie takiej blaszki proponuję upiec dwie jednakowe w mniejszych blaszkach.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook