Ananasek

Skladniki

Ciasto kruche

3 szkl. mąki
250 g margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru


Masa budyniowa
1 litr mleka
9 łyżek kaszy manny
7 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
250 g margaryny (lub masła) 
sok z 1 cytryny

Ciasto kokosowe
1 szkl. cukru pudru
20 dag wiórek kokosowych
4 białka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto
300g dowolnego dżemu lub marmolady
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
2 puszki ananasów w plastrach
10 dag orzechów włoskich
10 dag płatków migdałowych
10 dag skórki pomarańczowej
1 gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie

Ciasto kruche
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia następnie dajemy pokrojoną margarynę i pozostałe składniki wszystko razem szybko łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Każdą cześć pieczemy w temp. 180-200 stopni na złoty kolor (20-30 minut).

Masa budyniowa
Pół litra mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego pól litra mleka dodajemy kaszę manną i mieszamy następnie wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy grysik.
Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając po łyżce zimnego grysiku i sok z cytryny.

Ciasto kokosowe
Ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywna pianę. Dodajemy wiórka kokosowe oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wszystko razem łączymy. Pieczemy w temp. 160-170 stopni przez ok. 25 minut.

Wykonanie placka
Jedną część ciasta kruchego smarujemy połową dżemu lub marmolady następnie nakładamy część masy budyniowej. Na masę układamy równomiernie ananasy i posypujemy płatkami migdałowymi i pokrojonymi orzechami. Przykrywamy ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładamy pozostałą masę budyniową i układamy na przemian kolorami paski zimnej galaretki. Drugą część ciasta kruchego smarujemy dżemem lub marmoladą i tą strona kładziemy na placek.
Ciasto polewamy polewą czekoladową ozdabiamy ananasem i skórką pomarańczową.
Ciasta piekłam w blaszce o wymiarach 25x 40cm.